OOOOUPS!!!

Uppnå dina 5 nivåer mot start-up-visdom. Klumpologins okrönte konung Anders Lindgrens lotsar dig genom 5-i-topp för dina livsavgörande misstag i resan mot start-up-nirvana.
Illustration Iwa Hedensjö, text Paulina Sokolow

Du har en idé, svart bälte i dagdrömmeri och känner doften av pengar spetsat med Rädda Världen-vibbar. Vad kan gå fel? ”Allt”, tänker du och slår undan fantasierna. Grattis! Du har redan begått ditt första misstag. KLUMP-ologins okrönte konung Anders Lindgrens lotsar dig genom 5-i-topp för dina livsavgörande misstag i resan mot START-UP-NIRVANA.

1.    Först måste jag förändra mig

Läget: Du har tänkt igenom din idé tusen gånger och i fantasin skrider du redan fram med tung rolex. Bara ett problem: När du checkar igen är det inte du som går där, utan en annan, mer lysande och gulddoppad version av dig själv. Att det skulle vara just du som lyckas känns overkligt. Först måste du på något sätt genomgå en förändring och Bli ditt Bättre Jag.

KLUMP-kungens ord: Lägg inte ner tid på det! Tänk på att du har ägnat ett helt liv åt att vara du. Ägna tid åt det som är viktigt istället. De här tankarna fjärmar dig från kärnan från vad du ska fokusera på. Fel.

2.    Jag har inte åstadkommit nånting!

Läget: Det har gått ett år och föreställningen om att din produkt skulle vara på rull vid det här laget verkar finnas i skogen. Du drabbas av en tung känsla att du sprungit runt med din idé och stampat på samma ställe. Vart tog all tid och alla opportunities vägen?

KLUMP-kungens ord: Handen på hjärtat: Du har åstadkommit massor. Man blir aldrig färdig med allting. Reflektera bakåt: Gör ett cv så ser du hur mycket häftiga saker du gjort i ditt liv. Det verkar lättare att banka sig själv i huvudet om det man inte åstadkommit än hedra sig själv för det du lyckats med. Det är också ett sätt att förminska sig själv. Lägg av.

3.    Jag släpper inte ut något förrän jag har en perfekt plan.

Läget: Inget får gå fel. Därför har du ägnat långa perioder på kammaren och lekt djävulens advokat till förbannelse. Tänkt på allt som kan gå fel och hittat lösningar. Du tänker: ”Jag lanserar ingenting förrän jag är helt säker på att allt kommer funka felfritt.” En annan variant är att du fått klagomål från användare, vilket fått dig att känna dig dum och misslyckad.

Klump-kungens ord: Ingenting är någonsin felfritt. Det kommer alltid at finnas saker att utveckla i det du gör. Den bästa testaren av det du gör är inte du, utan någon annan. Någon som behöver det du gör. Se det som essentiell information att bygga vidare på.

4.    Jag ska göra allting själv – jag är ju EGEN-företagare.

Läget: Det ska göras hemsida, kommunikationsplan, affärsplan, formges broschyrer och annonser, översättningar, betalsystem och transporter. Ditt specialistområde: fröer för tempererat klimat. Effektivt? Inte direkt.

Klump-kungens ord: Det där är typisk oro kopplad till din självkänsla. Tänk på att det finns andra som är intresserade av det du gör och kan tänka sig att riskera tid och pengar på din idé. Det kanske blir din första medarbetare?

5.    Jag tänker hela tiden utanför boxen som man ska. Ändå lyfter det inte!

Läget: Idén är att göra något som ingen annan kommit på tidigare. Hela din produkt ska utstråla innovation. Med resultat att du hela tiden stöter på motstånd och tvingas uppfinna hjulet.

KLUMP-kungens ord: Ingenting uppstår ur tomma intet. Allt bygger på saker som uppstått ur erfarenhet. Genom att vara innanför boxen är du närmare dina förmågor och kompetenser. Det är rimligare att du hittar innovationen där. Stirra inte i horisonten. Tittar du ner på fötterna så ser du strömmen av dina egna möjligheter.

Det här är en text ur senaste Magasin Subtopia, nummer 10, som getts ut en gång om året. Magasinet kom ut den 1 juni 2017.