Historia

Det började med en telefonmagnat och en dröm om det perfekta moderna jordbruket.

Allt började med en gård

1895 köpte telefonmagnaten Lars Magnus Ericsson Alby Gård som ligger ett stenkast från Subtopia. 55 år gammal hade han inte längre mycket tillövers för sin telefonkoncern. Han avslutade sina uppdrag, sålde sina aktier och som den bondson han var gav han sig i kast med sitt stora intresse. Hans vision var att förbättra det svenska jordbruket med ny teknik i samklang med naturen.

Restaurang Subtopia för 100 år sedan.
Restaurang Subtopia för 100 år sedan.

Hypermodern ladugård

1910 stod en av den tidens modernaste ladugårdar klar och idag är det Subtopias huvudbyggnad. Subtopia festlokal heter ”Loftet” just eftersom det varit ett höloft och det vackra konferensrummet Tornet var magnatens kontor från vilket han kunde se ut över sina ägor. I det som idag är Restaurang Subtopia stod kossorna på rad mellan pelarna. För fönstren hängde vita skira gardiner för att ljuset skulle vara jämt året om och på så vis skulle även mjölkningen bli jämn. Kornas kost kunde bestå av lyx som solros- och jordnötskakor. Lars Magnus var en innovativ man som experimenterade för att hitta lösningar och ur det perspektivet har platsens anda inte förändrats.

Småindustrier och förfall

LM Ericsson lät sin son ta över jordbruket som senare såldes vidare och var aktivt till mitten femtiotalet. Därefter bestod området av småindustrier och det har även ryktats om svartklubbar men det är inget vi kan verifiera. Till slut förföll dock platsen och i början av 90-talet var det så nedgånget att Botkyrka kommun köpte loss huset för en krona. Man insåg värdet i den gamla byggnaden och valde att renovera.

Kulturen tar plats

Staten och Botkyrka kommun investerade i en Cirkushall och i slutet av 90-talet flyttade Cirkus Cirkör till området. 2002 var den gamla ladugården renoverad och Kulturhuset Rotemannen invigdes. Då fanns här sju föreningar. 2005 blev Kulturhuset Rotemannen Subtopia och samtidigt bildades det kommunala aktiebolaget Upplev Botkyrka AB där Subtopia ingår tillsammans med Lida Friluftsgård och Hågelbyparken.

Snabb expansion

Under de år som gått sedan invigningen har Subtopia expanderat och nu innefattar vi även Hangaren, ett f.d. bygglager vacker beläget vid Albysjön, Gula Villan som byggdes som ett sommarhus till LM Erikssons son, och flera fastigheter runt i kring. Kring 80 organisationer har sin bas hos oss och ca 200 människor kommer hit för att arbeta och studera varje dag. Det är inte bara grödor som gror här längre utan många former av kreativitet och kultur föds och frodas på Subtopia!

Referens: “Historiska Alby – dramatik, romantik och teknik.” av Martin Rosén.