Nu måste vi alla bli kirurger!

"Det var kring tiden för Lucia och jag befann mig långt hemifrån. Mumbai, eller mer exakt, Kamathipura, Asiens äldsta red light district." - läs Karin Lekberg ledare i Magasin Subtopia #10
Foto Tekla Severin

Det var kring tiden för Lucia och jag befann mig långt hemifrån. Mumbai, eller mer exakt, Kamathipura, Asiens äldsta red light district. Hit har mycket unga flickor förts sedan 1700-talets slut för att mot betalning bli utnyttjade för sexuella syften. Jag befann mig med andra ord i helvetet på jorden. Mitt ärende var att följa med Clowner utan gränser i deras arbete. Vissheten om barnens liv, deras mammors och mormödrars drabbar samman med den egna kroppen med sådan förtvivlad kraft att den mänskliga instinkten reagerar med sin allra sämsta sida: Handlingsförlamning. Jag tittade vädjande mot min medresenär, clownen Rupesh Tillu för att se om det fanns någon ledtråd som kunde föra mig ut ur detta avskyvärda hål. ”Karin”, sa han, jag tänker inte på eländet när jag är här. Jag är här för att ge barnen nya minnen, det är mitt jobb. Tänk på en kirurg som opererar ett barn fyllt av cancersvulster. Hen kan inte hålla på att tänka på hur hemskt det är att just detta barn drabbats så hårt. Hen opererar. Vi måste alla bli kirurger!”

Tillus liknelse blev omedelbart användbar och clownernas möten och övningar med barn har tänt ljus och skapat minnen i över tjugo år nu. Numera tänker jag ofta på oss kulturskapare och kulturarbetare som just kirurger, som måste arbeta vidare oavsett vad.

Året är 2017 och frizonen Subtopia fyller 15 år och magasinet 10 år, så det finns all anledning att fira. Den här typen av platser som möjliggör skapande är den viktigaste kraften i ett samhälle när vi känner oss förvirrade. Ett ställe att skapa ordning tillsammans.  Detta är livsviktigt i en tid full av konkreta hot: krig, miljöförstöring, förföljelse. Men även ett hot mot något av det mest grundläggande vi har: Passionen till livet och tron på att något annat är möjligt.

Det är därför min övertygelse är att det är kulturen som kommer att bli det starkaste vapnet. Vi har alltid känt av farorna innan de framträder i fulldager  och lika ofta har vi uppfunnit broar, konstruerat språk, målat upp fantasiscenarier, skrattat ut dåraktiga härskare, precis när vi behövt det som bäst.

I det här jubileumsnumret kan du läsa om några av dessa ”hjältekirurger”, till exempel om artisten Leire Mesa som stämmer träff med Alby-bor på sin trapetsgunga, om Södertörn-professorns jakt på framtidens förort i ett av världens mest ambitiösa akademiska projekt i sitt slag och om en hel drös med inspirerande initiativ tankade med Botkyrka-power. Extra fantastiskt är det också att detta nummer innehåller den helt nyskrivna dikten Norsborg av poeten Daniel Boyacioglu.

Det här är en text ur senaste Magasin Subtopia, nummer 10, som getts ut en gång om året. Magasinet kom ut den 1 juni 2017.