Julia Rio

Den första stickgraffitin smög hon dit på Brick Lane när hon studerade i London för fem år sedan. Idag sprider hon sina färgglada mönster som textilkonst och muralmålningar över hela världen - och i Subtopias utomhusgalleri!
Fotograf Matilda Hammar

Julia Rio om stickning, konst i offentliga rum och sitt verk i Subtopia

Berätta om din bakgrund!

Jag har hållit på med hantverk som stickning och virkning sedan barnsben då min mamma lärde mig. Vikten av arbeta med händerna och färg har funnits med mig hela tiden. För fem år sedan tog jag ett mer seriöst steg och kom in på drömutbildningen London College of Fashion, Knitwear, då jag ville bli modedesigner. Jag förstod snabbt att det var fel utbildning för mig och det blev en period i livet då jag inte mådde så bra och inte trivdes alls.

Men det var här jag hörde talas om stickningsgraffiti och därefter tog det inte lång tid innan jag gick ut för att sätta upp mitt första verk på Brick Lane. Det var nervöst men det bästa jag gjort! Det ena ledde till det andra och visionen om att måla storskaligt kom genom textila mönster. Jag har alltid varit fascinerad av gatu- och muralkonst men inte riktigt haft det omkring mig eller haft chans att testa. Nu arbetar jag med muralmåleri, installationer och textil främst i det offentliga rummet.

Vad är dina tankar om urban konst och graffiti över huvud taget, dess plats i konsten och i offentligheten?

Jag ser på det offentliga rummet som mitt och ditt vardagsrum där vi gemensamt kan vara med och ta plats och förändra för att skapa en trivsam miljö. Gatu- och muralkonst för mig ger stadsbilden färg, liv och gör den till en naturlig mötesplats, vilket jag ser som viktigt i en vardag där vi alla springer runt i vårt eget.

Varför har du valt att uttrycka dig abstrakt?

Det kommer nog mycket från det textila och att geometri, mönster, färg gör mig glad! Jag gillar det lekfulla i att maxa färg och mönster. Det är motsatsen till det grå och stilrena.

Vilka andra platser har u varit på?

Nu senast var jag i Kapstaden och deltog på IPAF 2018, en muralfestival med andra konstnärer, där jag målade ett hus. Det var den bästa resan jag någonsin gjort! Under förra året ställde jag ut i New York och målade två gånger i Förenade Arab Emiraten. Där trodde jag nog aldrig att jag skulle hamna, men nu hoppas jag på en tredje resa dit! Älskar när det jag gör tar mig till nya och lite oväntade platser.

Beskriv ditt nya verk på Subtopia!

Mitt nya verk på Subtopia är en hälsning till den efterlängtade våren och sommaren. Heja!

Vad har sådana här platser för betydelse för graffitimålare?

Platser som den här har en stor betydelse för oss, speciellt eftersom den länge rådande nolltoleransen har satt djupa spår i Stockholm och det tar lång tid för konstformen att få ta utrymme. Att måla på en plats bland andra som jobbar för samma sak som mig, att sprida färg på gatan, ger mig energi och en känsla av samhörighet.

På vilket sätt skulle livet som graffitimålare kunna förbättras?

Mer stora, satsiga väggar!!

Text: Paulina Sokolow