Toppbild

Vackert trassel

En intervju med ateljérista Paola Bruna om estetik, kunskap och förskolan Ringblommans utställning #kidsart.

Vackert trassel

— Jag anser att genom konsten kan man lära sig sådant som matematik och natur. Allt går att utforska med de estetiska ögonen, säger Paola Bruna.

Paola Bruna arbetar som ateljérista på förskolan Ringblomma i Botkyrka. Med en gedigen utbildning, både en master från Konstfack och en ateljéristautbildning på Regio Emilia institutet, har hon verktygen för att tillsammans med personalen på förskolan skapa förutsättningar för lustfyllt lärande:

— Genom forskning vet vi att de här kulturområdena, konst, musik och dans, stimulerar hjärnan att lättare ta till sig kunskap. Lägger man en tidig grund tror jag att det kommer att gå lättare i skolan. Vi har verkligen ambitionen att visa omvärlden att här är det härligaste sättet att lära sig saker på.

#kidsart

Just nu är Ringblomman aktuell med en utställning i Subtopias inomhusgalleri som heter #kidsart. Verken är guldkornen från en tvåårsperiod av skapande och det är Paola tillsammans med Rebecca Kempe som satt samman utställningen. Paola berättar att de arbetat med att utforska olika materials möjligheter och teknikerna i utställningen är verkligen varierade. Ibland har verken tillkommit av en ren slump, som när kol var det enda barnen hade att teckna med och det växte fram något verkligt spännande. Paola visar mig en vägg med kolteckningar.

— Det kan se ut så här i kol vilket är jättehäftigt. Som konstnär känner jag att, nä jag lägger ner. De här överträffar mig tiotusen gånger. Jag ryser när jag tittar på vad de gör

Mönster och mandalas

Utifrån ordet skillnader har baren arbetat med mandalas och mönster.

Istället för att konsten ska bli en egotripp har det varit viktigt att skapa verken tillsammans, säger Paola Bruna. Ett exempel är de målningar som personalen skapat under en fortbildning och som sedan barnen fått bygga på och måla över. Sudd används inte på Ringblomman men man kan alltid måla om och börja på nytt.

Även de som har svårt att koncentrera sig ska få komma fram och synas. Utställningens största verk är ett tydligt exempel på just det. Ett jättelikt pärlhalsbandstrassel som upptar en hel vägg. Kanske inte alla målat ett självporträtt men alla har varit med och skapat halsbandet.

— Verket är också symboliskt laddat, berättar Paola Bruna. Vi är inspirerade Regio Emilia pedagogiken och där finns begreppet rhizomatiskt som handlar hur allt är sammankopplat i en enda salig röra. Det behöver inte vara en rak linje eller en rödtråd. Jag tolkar det som att våra vägar korsas, vi hör alla ihop. Det kan vara lite trasslig men det kan vara väldigt vackert och intressant.

#kidsart visas i Subtopias inomhusgalleri till och med 14 maj, vardagar 09:00-17:00.

Måla över

Förskolepersonalens egna tavlor byggdes på av barnen som målade över och målade om.