Vegan Flava

”Visuell aktivism och direkt aktionsmåleri” - Vegan Flava berättar om sitt konstnärskap och sitt nya verk 'Throwing leaves against machines', i Subtopias utomhusgalleri.

Intervju med konstnären Vegan flava

 

Välkommen! Du är ny här i vårt utomhusgalleri. Vad utmärker dina verk?

Jag ser mig som en sorts urban konstnär och är intresserad av att interagera med platser genom måleri. I min konst brottas jag med min samtid och vill lyfta fram en ömsesidig existens av natur, djur och människor. Det är en sorts visuell aktivism och ett direkt aktionsmåleri. Berättandet blir poetiskt och melankoliskt. Oftast målar jag skelett i dämpade färger, mest svart, vitt och gråskalor. Jag tog bort alla lager av identitet och landade i det vi har gemensamt. Det är vem som helst eller vi alla på samma gång. Processen i mitt arbete är centralt.

Den 1 juni framfördes det fantastiska verket Throwing leaves against machines på Subtopia? Hur föddes idén?

En smal gång som leder till en port fick mig att fundera på hur den skulle leda betraktaren till ett ensamt möte med min målning. Efter flera skisser på hur ett över tre meter högt kranium skulle stirra in i betraktaren, blev det istället ett skelett från bröstkorgen och upp med kraniet vänt åt vänster och blicken upp mot himlen. Det kändes starkare att den vänder blicken ifrån betraktaren och upp över byggnaden. Mina verk uttrycker förgänglighet, men fokus är att ifrågasätta vår kulturs normer och traditioner som styr konsumtion, produktion och identitet. Vår kultur är extremt grym mot de djur som avlas som produktionsenheter i fabriker. Det är mitt sätt att uttrycka min besvikelse över oss människor. Naturen läker och tar hand om oss under våra promenader och vistelse i den. Varför kan inte omsorgen vara ömsesidig?

Vad inspirerar dig och vad är ditt drömuppdrag?

Min närmsta skog och Mälaren, människor som utmanar sig själva och gör saker utanför normerna. Förr åkte jag mycket skateboard och jag inspireras av det seendet, kreativiteten, utmaningen och adrenalinet som det ger. Mitt drömuppdrag är att få göra världens största muralmålning!

Berätta om ditt pågående projekt med dansaren och musikern Mario Perez Amigo?

Vi samarbetar under namnet Northern Street Sketches där street dance möter street-måleri. Vi har gjort videos och även live performance. För mig är tre minuters måleri jättekort och för Mario är samma tid med solodans väldigt långt. Mario gör musiken och dansar, jag gör måleriet, filmningen och klippningen. Så både vår arbetsfördelning och utmaningar är likvärdiga. Vi släppte nyligen vår tredje video som utspelar sig hos er på Subtopia. Verket inleds med en röst som sa ”– You’ve got three and a half minutes to transcend your message”. Av en ren slump var det samma kväll, den 1 juni, som Donald Trump meddelade att USA går ur Parisavtalet om klimatmålen. Det gjorde oss extra taggade och förbannade.