Festival är folkfest!

festival

Festivalerna i Botkyrka är många. Från Lolipop som arrangerades på Lida friluftsgård, till den årliga familjefestivalen på Fittja äng. Subtopia har också ett gediget festivalregister. Somliga har vi haft huvudansvaret för och andra har vi upplåtit vårt område till. Så efter att ha grävt i våra bildarkiv och prata med personer som varit med, presenterar vi dem i kronologisk ordning.

Subörb (2003 och 2005)

Tilde Björfors är grundare och konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör1. Hennes bästa minne från alla år i Botkyrka kommun är festivalen Subörb: 

– Med Subörb ville vi sätta Sverige på världens nycirkuskartan. Man skulle kunna se det bästa och kunna testa själv. Vi hade konserter, street dance och skate park, men cirkus var dragplåsteret.
 
Subörb arrangerades av Cirkus Cirkör och Botkyrka kommun två gånger. Det kanadensiska cirkuskompaniet The 7 Fingers kom till Sverige för första gången på Subörb och Laleh hade en av sina första spelningar. Tilde berättar att samarbetet med Botkyrka var viktig:

– Vi var väldigt pro-Botkyrka! Vi ville att alla som kom skulle få en annan bild av Botkyrka än den som fanns i tidningen då. Och hela kommunförvaltningen var involverad. Gata- och parkförvaltningen hängde röda tunnor i träden som riktmärken. 
 
Men det var också mycket slit och vädret var inte alltid på deras sida. Som när de regnet öste ner och alla fick hugga in och gräva diken för att inte tekniken skulle bli förstörd. Men det var värt det och än idag är Tilde mycket stolt över vad de åstadkom. 

Hoodsfred (2006)

Hoodsfred var en festival som turnérade Stockholms förorter under några år på 2000-talet och som arrangerades av tidningen Gringo2. Till Botkyrka kom Hoodsfred 2006 och där samarbetade Gringo med kommunen och Subtopia. Carlos Rojas, en av grundarna till Gringo, berättar:
– Idéen till festivalen Hoodsfred kläckte Brox Worku. Tanken var att ha en stor fest för att fira det vi kallade Miljonsverige. Vi ville skapa den festival vi själva saknade. Ingen från orten åkte till Hultsfred så vi skapade Hoodsfred. 
 
Att andra upplagan av Hoodsfred hamnade i Botkyrka var inte så konstigt:

– Jag är ju från Botkyrka och hade haft kontor med tidningen Epigon i Subtopia när det fortfarande hette Kulturhuset Rotemannen. Det kändes både angeläget och jättekul att göra festivalen i Botkyrka.
 
Hoodsfred 2006 presenterade en rad artister som redan var kända och som senare blev det. Naturligtvis stod Dogge Doggelito på scen och det var en av Veronica Maggios första spelningar. Festivalen innehöll b.boys, graffittävling, tivoli och spontanfotboll. Även om det sistnämnda hängde lite löst då någon glömt pumpa fotbollen…

– Vi var så färska! Det var mest kaos, tusen saker samtidigt. Jag var där varje dag men såg ingenting. Men det var inte viktigt vem som spelade utan att det fanns ett värde för Alby och Botkyrka. Det bästa med hela festivalen för mig var volontärerna från trakten. Alla ville vara med och alla var supertaggade och glada! 

“Festival är ju folkfest! Alla är välkomna, alla får vara med. Det är ett så fint sätt att mötas.”

Karin Lekberg, chef för Subtopia 2004-2018

Förfest (2007)

Förfest var en tredagarsfestival på Fittja Äng som Subtopia arrangerade tillsammans med Botkyrka kommun, Fittja familjefestival och produktionsbolaget Circus Arts som blev del av Subtopias kluster efter Förfest. Wille Christiani, grundare av Circus Arts (numer Burnt out Punks)3 berättar: 

– Vi var ofta på Subtopia. Nalle Laanela bodde i en buss på området, Cirkus Cirkör var etablerade och vi letade väl redan då efter samarbetsmöjligheter med Subtopia. Tanken var att vi skulle koppla ihop Subtopia med Fittja och att förankra festivalen lokalt. Det skulle vara mer familj och en lokal fest, snarare än att locka folk från stan. Innehållet blev just så blandat som det blir med familjefester. Etiopisk dans och breakdance, vår Burnt out Punks scen med rapp och hårdrock, ett stort cirkustält med variéte, öppen scen, cirkusskola och ett häng med grillning och mycket lokalt käk.

Danzion (2007)

Under flera år var ungdomsföreningen Subfuzion en del av Subtopia. Ett av deras större projekt var festivalen Danzion som presenterade så många dansstilar som möjligt under en dag. Det var breakdanceshow och flamencoföreställning, prova på salsa och balett, för att nämna några. Cesar Fulgencio som är verksamhetsledare för Subtopias ungdomsverksamhet Do It Together4 och som coachade arrangörerna under hela projektet säger så här idag:
 
– Det viktigaste med Danzion för mig var att verkligen låta ungdomarna ta kontroll och leda hela processen från ax till limpa, de blev så engagerade och gjorde verkligen så bra ifrån sig. Hur stolta de var efteråt är fint minne!

Subtopiafestivalen (2010)

Subtopiafestivalen firade invigningen av Hangaren5 med en fyra dagar lång festival. Programmet hade hela åttio programpunkter som skulle spegla allt innehåll i Subtopia med särskilt fokus på cirkus. Alla organisationer i Subtopias kluster fick arrangera något om de ville så programmet bestod av allt från att lära seniorer om internet till stickningsgraffiti. Kiki Muukkonen, chef för Subtopias cirkusavdelning, berättar om det gedigna programmet:
 
– Det var mycket cirkus, fantastiska föreställningar, både svenska och internationella. Gycklargruppen återförenades i en specialföreställning till invigningen. Dåvarande kulturminister Leif Pagrotsky ledsagades på festivalen av komikerduon Angela Wand och Rebecca Tigers underbara clownkaraktärer. 
 
Subtopiafestivalen var verkligen en härligt generös festival men i också väldigt mycket jobb och i efterhand tog vi oss vatten över huvudet:
 
– Mitt bästa minne är när min vän Thorsten Andreassen tog med mig på en promenad så jag fick gråta ut alla känslor mitt i alltihop! berättar Kiki.

This is Alby (2013 och 2014)

This is Alby började som Fanzingofestivalen 2011 eftersom många ungdomar som Fanzingo6 arbetade med ville ha en scen att uppträda på. Under åren har musikfestivalen haft flera olika samarbetspartners. Subtopia hade äran att få vara medarrangör 2013 och 2014. Luis Lineo som arbetar på Fanzingo var med från första början: 
 
– Jag minns den sköna och avslappnade stämningen speciellt de åren då vädret var på vår sida. Ett annat minne var att vi fixade ett disco för dom yngre tonåringarna. Det var tryck det! Annars den goda erfarenheten av att ge dom unga makten att göra något från scratch och helt själva men med viss stöd av oss vuxna är något vi borde göra på flera håll.
 
Några av de som uppträtt när festivalen arrangerades i Subtopiaområdet är Slag från Hjärtat, Carlito, Labyrint, Adam Kanyama och Erik Lundin (under pseudonym). 

Trä, folk & verktyg (2018)

Slöjd Stockholm7 hörde av sig till Subtopia med en önskan om att arrangera en träslöjdsferstival tillsammans. Andreas Sohlberg, träslöjdkonsulent, berättar om samarbetet:
 
– Vi ville skapa en mötesplats för likasinnade och med hjälp av festivalen skapa förutsättningar för människor att hitta andra som gillar samma sak. Vi gillade verkligen den allmänna känslan som fanns på Subtopia. Bästa minnet är hur Cesar och Elin och hela Subtopiagänget fanns med för att hjälpa oss, som en del av oss.

CirkusMania (2019 – pågår!) 

CirkusMania8 startades av Subtopia 2019 och är i skrivande stund i uppstarten av upplaga fyra. Festivalen samlar scener över hela Stockholmsregionen som tillsammans visar för en bred publik att cirkus är en konstform som idag tar sig många olika uttryck i blandade genrer. 
 
Scenerna presenterar cirkusföreställningar helt i egen regi men under ett och samma paraply som Subtopia koordinerar och marknadsför. Anna Berglund, verksamhetsledare för Danistan/Cirkusistan, har presenterat program under alla CirkusMania:  
 
– Jag som arrangör får energi av att jag vet att det bubblar av cirkus i hela storstockholm på olika scener samtidigt. Vi arrangörer kan vara ganska ensamma ibland när vi jobbar så det här blir en gemenskap mellan oss. Att så många scener är med tror jag är en väldigt bra idé. Den stora geografiska spridningen av scener innebär att så många fler kan ta del av cirkus under CirkusMania.

1) Cirkus Cirkör är norra Europas största cirkuskompani som grundades 1995 och funnits i det som idag är Subtopias kluster sedan 2000.
2) Tidningen Gringo startades av Carlos Rojas och Zanyar Adami. Det var en gratistidning som hade målet att se innanförskap där andra såg utanförskap. 
3) Burnt out Punks (tidigare Circus Arts) grundades 1999 och är ett produktionsbolag som arbetar med samtida cirkus, pyroteknik och scenografi. 2008 flyttade Burnt out Punks in i Subtopias kluster.
4) Do It Together är Subtopias ungdomsverksamhet som med konst och kultur som verktyg ger barn och unga tro på sin egen förmåga, mod att prova nytt och ett empatiskt förhållningssätt till omvärlden.
5) Hangaren är Subtopias största lokal som kan inrymma allt från tv-inspelningar och konserter till cirkusföreställningar och mässor.
6) Fanzingo är Sveriges viktigaste mediehus som verkar för fler demokratiska, inkluderande och representativa medier. Fanzingo har funnits i Subtopias kluster sedan starten 2002.
7) Slöjd Stockholm är numer Hemslöjdkonsulenterna och de verkar som en del av Region Stockholm.
8) CirkusMania är Stockholmsregionens årliga cirkusfestival som samlar scener och kompanier för att tillsammans och visa hur spännande cirkusen av idag är. Festivalen är initierad av Subtopia som även koordinerar och kommunicerar den.

Subtopia 20 år

Du läser just nu en artikel ur en artikelserie som släpps i samband med Subtopias 20-årsjubileum. Vi vandrar genom historien från Kulturhuset Rotemannen till det som idag är Subtopia.

Fler artiklar