D.I.T. @ BJÖRKHAGA

När eleverna från Björkhaga skola i Tumba skapar föreställning finns D.I.T. Subtopia med för att hjälpa till med inspirationsworkshoppar och ge stöd i projekt- och processledning. Magasin Subtopia fick en tidig smygtitt.

Foto Elin Borrie

I danssalen är eleverna mitt i en avancerad kontaktimprovisationsövning. Dansläraren, tillika D.I.T. Subtopias verksamhetsledare Cesar Fulgencio, ger order:

– Ni måste ha fysisk kontakt hela tiden men inte hålla varandra i handen, inte i armkrok, inte bära varandra och ni får bara röra er nära golvet.

Det är inte lätt att ta sig fram två och två på det viset, prova själv. Men eleverna rör sig framåt och mitt bland allt fniss och alla asgarv hittar de nya rörelser. Som att linda in fötterna i varandra och rulla fram på golvet. Eller att rulla överkropparna mot varandra som två valsar. I pausen träffar vi Fabiola, Sabra, J.P, Reni, Seher, Rawan och Sarah. De bildar nästan hela dansgruppen i föreställningsprojektet.

– Temat för föreställningen är ”tillsammans”, men manus är inte klart, svarar Seher på frågan om vad det hela ska bli. Reni fyller i:

– Det är eleverna i dramagruppen som skriver manus. Alla åttondeklassare är med i projektet. De är indelade i grupperna dans, drama, musik och backstage varav det sistnämnda innefattar scenografi, ljus och ljud. Eleverna skapar allt som hamnar på scenen.

– Det vi dansar ska höra ihop med själva pjäsen, säger Seher.
– Just nu värmer vi upp våra kroppar med rörelser, men vi har inte kommit igång med koreografin än, säger Rawan.

las_artiklar_dit_liten1
Foto Elin Borrie.

Deras idrottslärare Sandra förklarar att dagens workshop är till för att ge eleverna inspiration och verktyg som de kan använda när de ska koreografera. En aspekt av arbetet med föreställningen som både Sandra och Cesar tycker är viktig är att vara modig och våga testa nya saker. På frågan om de dansat tidigare svarar alla eleverna ja och räknar upp streetdance, dancehall, breakdance och hiphop. Men det som de gör idag är nytt.

– Det är utlämnande att göra något man aldrig gjort förut och våga visa det framför andra. Att våga misslyckas är också ett sätt att lyckas, för det är då man utvecklas. Det är något som är viktigt för ungdomar överlag att få uppleva tror jag, menar Sandra.

När eleverna får frågan om de tycker att de lär sig något viktigt när de arbetar med föreställningen nickar alla.

– Vi lär oss samarbete, tycker Rawan.
– Och idag har vi lärt oss den här rörelsen som var bra, säger Sabra och visar med armarna.

Ur Magasin Subtopia #8. Text Elin Borrie.