Toppbild

Cirkusworkshop på konferens

Är du en sån som aldrig ger dig förrän du nått mål? Eller skulle du heltenkelt bara tycka att det vore intressant att se din boss hänga upp och ner? Då kanske en konferens på Subtopia med efterföljande workshop ledd av CirkusCirkör är något för dig! Träffa cirkuspedagogen Oskar. Text Paulina Sokolow

Med cirkus kan misslyckandet lära dig hitta framgången

Är du en sån som aldrig ger dig förrän du nått mål? Vill du få ut mer ur dinarbetsgrupp och lyfta fram nya styrkor hos dina medarbetare? Eller skulle du heltenkelt bara tycka att det vore intressant att se din boss hänga upp och ner? Då kanske en konferens på Subtopia med efterföljande workshop ledd av CirkusCirkör är något för dig! Träffa cirkuspedagogen Oskar.

Som liten älskade han teater och 1990 fick han spela Nils Karlsson Pysslings vän Bertil ifilmen med samma namn. Men det var när han började få lite färre roller i övre tonårensom han kom in på cirkusen. Det blev en hel del eldslukning och styltgång på fester ochbröllop vid sidan av universitetsstudierna. Idag är han cirkuspedagog på Cirkus Cirkör.Han undervisar och coachar andra cirkuspedagoger och han leder de workshops somfinns som exklusivt tillval på Subtopias konferenser.

Vad är det som är så bra med cirkus-workshop tror du?
Det är ett extremt sätt att få se varandra i extrem miljö. Jag tror att det är nyttigt för allasom har relationer inom sitt yrkesliv. Cirkuskonsten är ett tydligt exempel på något somär möjligt att lära sig när som helst i livet. Visst, vill man jobba professionellt kanskeman skulle ha börjat vid fem års ålder. Men även när du är femtio kan du lära dig någotnytt; gå på lina, jonglera. Sådana konster ger tydlig återkoppling, lite som matematik.Att lära sig tillsammans är ett framgångsrikt sätt att stärka gruppkänslan. En metod attuppnå något annat. Man kan finna oanade styrkor hos varandra eller hos sig själv. Dethär är en chans att lära sig något nytt som vuxen.

Vad tror du man har med sig efteråt?
En återuppväckt teamkänsla, glädjen av att ha lyckats med någonting. Barn lär siggenom att lyckas med saker, vuxna lär sig genom att misslyckas. Vi vänjer oss vid attlyckas och här om du misslyckas så sätter det igång en massa nya synapser. Enförutsättning att lära sig saker är att misslyckas några gånger. Det är lätt att säga att detär högt i tak på ett företag men det är sällan man får prova på att misslyckas! Då är detinte världens ände om man inte lyckas att gå på lina. Kanske får du uppleva den riktigakänslan av att ”Fan, det gick inte!” Det tror jag är nyttigt! Den dagen man slutar ramlablir det farligt, för då om man ramlar en gång så slår man kanske slår sig riktigt illa.

Något du minns särskilt från en företagsworkshop?
Jag har ett roligt exempel på en person som var mycket högpresterande. Vi skulle läraoss trebollsjonglering och hon tyckte inte att hon var så bra. Jag tyckte nog att hon intevar sämre än andra. Hennes reaktion på det var fantastisk. Hon krävde direkt att få köpabollar av oss. Hon skulle gå hem och lära sig. De flesta andra skulle bara tänka att Äsch,jag är ju bra på annat!

Vilka olika grupper har du träffat?
Jag har jobbat med många ledarskapsutbildningar, med lärare och sjukgymnaster. Allagrupper är olika. På en ledarskapsutbildning kan du förvänta dig tävlingsinstinkt medansjukgymnaster mer ser hur de kan använda övningarna med sina brukare.Målsättningen är densamma, men medan vi ofta står kvar och instruerar och bevakarsjukgymnasterna, så vill de som ska bli ledare bli lämnade tidigare och ha tid attövervinna linan och utforska på egen hand.

Hur brukar stämningen vara?
Glädje är viktigt redskap för framgång. Man vill att ens kollegor ska ha kul, men inom ramarna för jobbet. Ibland om vi jobbar med en samarbetsövning kan den först verka barnslig och man blir lockad att tramsa bort det hela. Men det krävs koncentration. Det blir roligare att göra saker på riktigt.