Demokrati i Allmändalen

En mötesplats som alternativ till Almedalen som utgår ifrån medborgarrepresentation och lyfter frågor som är lokalt förankrade, av personer som rör sig och verkar i området på lokal nivå.

MAGASIN SUBTOPIAS VALSPECIAL: Subtopias nedslag i Allmändalen

Vi pratade med Leif Magnusson, verksamhetschef på MKC, om Allmändalen, hans bakgrund och politik.

Varför Allmändalen?

— Idén kom när jag var i Almedalen. Jag gillar att folk samlas och byter tankar koncentrerat i några dagar. Samtidigt kan inte alla ta sig till Visby. Det här var för tre år sen. Förra året körde vi en dag och nu är det en hel helg med presentationer och seminarier. Nu har vi dessutom inspirerat till Malmödalen i Rosengård som hålls i augusti. Det visar tydligt att det är i det lokala det händer.

Vad tycker du är det som är bra med Allmändalen?

— Det fungerar som ett alternativ till det politiska etablissemanget. På Allmändalen är ingen representation för liten och vi som institution har en uppgift att vara en mötesplats för olika aktörer och släpper in civilsamhället. Vi vill inte styra innehållet, utan bara ge 20-40 minuter till något som någon tycker är viktigt om du står upp för människors lika värde. Det är bättre och mer hoppfullt än de stora diskussionerna som sker i valrörelsen. Det är för stelt och deppigt, men när det kommer ner till det här så blir jag inspirerad. Jag hittar mening och kopplar ihop. Ett samhälle består av olikheter per definition.

Berätta om din bakgrund. Du har varit med ända från starten 1987?

— Jag jobbade på kultur- och fritid i förvaltningen och är utbildad samhälls- och kulturvetare. Dessutom är jag en riktig förortsmänniska och har bott i Botkyrka hela mitt liv. Jag ville inte bo på landet och inte inne i stan.

Vad tyckte du var extra intressant i år?

— Språkrevolten gör en viktig sak när de sätter ljuset på det finska språkets ställning i Botkyrka. Genom att ta upp frågan vid det här tillfället så fick SVT upp ögonen för sakfrågan. Det är ett sätt att förstärka vissa kamper. Det är så demokrati används. Att stärka jämlikheten. Det är då vi får tillgång till friheten och expanderar den. Antiryktes-intiativet är också intressant.

Mångkulturellt Centrum